Recordaantal inschrijvingen studentenverenigingen

14 februari 2019

Meer dan 10.000 studenten hebben zich in 2018 ingeschreven bij de 47 studentengezelligheidsverenigingen in Nederland. De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) ziet met de 11% meer inschrijvingen een trend bevestigd.

Het grote aantal inschrijvingen bij studentenverenigingen ten opzichte van 2017 past in de groeitrend van de afgelopen jaren. Twee weken geleden werd bekend dat bijna 750.000 studenten1,2 staan ingeschreven bij de Nederlandse hbo- en wo-instellingen. De LKvV ziet het groeiend aantal studenten terug in het gestegen aantal inschrijvingen bij studentengezelligheidsverenigingen.

Doordat het studieklimaat voortdurend verandert en de arbeidsmarkt strenge eisen stelt aan startende werknemers, worden studenten geacht snel af te studeren en zich ook naast hun studie te ontplooien.
Een studentenvereniging biedt studenten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen door middel van sociale contacten met jaargenoten en ouderejaars, commissies of een (fulltime) bestuursjaar. Iris van Noort, voorzitter van de LKvV, benadrukt dat het verenigingsleven daarnaast studenten aanmoedigt om te focussen op hun studie en het behalen van studiepunten. Zo organiseren alle verenigingen studie-gerelateerde activiteiten voor de leden.
De vele mogelijkheden die studentenverenigingen bieden, blijven interessant voor hbo- en wo-studenten. Dat reflecteert het groeiend aantal studenten dat lid wil zijn van een studentenvereniging.