Nieuw jaar – Nieuwe kansen

6 januari 2016

Het begin van een nieuw jaar staat in het teken van goede voornemens. Daarnaast brengt een nieuw jaar ook veel nieuwe kansen met zich mee. Pak jij de kans om dit studieblok al je punten te halen? Pak jij de kans om met clubgenoten een eigen start-up te beginnen? Of pak jij de kans om tóch een motivatiebrief te schrijven voor die uitdagende commissie of stageplek?

Één van de eerste herinneringen van mijn bestuursjaar bij de Landelijke Kamer van Verenigingen brengt me terug naar de opening van het Academisch jaar door Bussemaker op 31 augustus in de Domkerk. Je wordt vandaag de dag natuurlijk overal geconfronteerd met het stormachtige weer dat heerst binnen het Nederlandse studieklimaat. De tijd van 10 jaar studeren en meer biertjes drinken op één avond, dan studiepunten halen in een jaar, ligt natuurlijk ver achter ons! Toch bevestigen de bezetting van het Maagdenhuis, BSA-regelingen en de definitieve afschaffing van de studiefinanciering op 1 september 2015 dat een periode van onheilspellend weer is aangebroken. Ik was die dag in augustus nieuwsgierig met welke insteek minister Bussemaker dit eerste academisch jaar zónder basisbeurs, na een reeks van maar liefst 39 jaren mét basisbeurs, zou openen.

Jet Bussemaker sprak die dag – tot mijn grote verbazing – vol overtuiging en goede moed over het credo Dare to dream en Bildung (zelfontwikkeling buiten het curriculum). De huidige tendens vanuit politiek Den Haag lijkt hier echter loodrecht tegenover te staan. Het is voor de Nederlandse student onder de huidige wetgeving zeker geen makkelijke opgave om zich buiten het curriculum te ontwikkelen, ervaring op te doen en te profileren. Studenten moeten het er tegenwoordig namelijk zonder kleerscheuren vanaf brengen in de jungle van rendementsmaatregelen, dwangbuis studeren en bezuinigingen zonder studiebeurs én zonder studievertraging op te lopen. Tegelijkertijd vraagt het bedrijfsleven om starters die naast parate, theoretische kennis ook beschikken over organisatievermogens, samenwerkingsvaardigheden en een netwerk. Bovendien blijken buitenland-, stage- en bestuurservaring een pré te zijn.

Vergeet in dit stormachtige weer binnen het Nederlands studieklimaat niet dat je studententijd met uitstek dé tijd is om jezelf op verschillende vlakken te ontwikkelen en uit te dagen. Grijp dus zeker in 2016 alle nieuwe kansen die voor je liggen en scherp je vaardigheden aan binnen commissies van je vereniging, in het buitenland of in een uitdagend bestuursjaar! Wellicht moet je dat ene jaar studievertraging of die paar duizend euro extra studieschuld voor lief nemen om zo aan Bildung te werken en de vraag van het bedrijfsleven te kunnen beantwoorden. Bovendien weet ik – uit eigen ervaring – dat het ontzettend gaaf en bevredigend is om nieuwe kansen aan te grijpen en jezelf als student ook buiten het curriculum in te zetten!

Tessie Schuurs

Assessor der Landelijke Kamer van Verenigingen

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is hét overkoepelende orgaan van 48 studentengezelligheidsverenigingen in Nederland. De LKvV komt op verschillende manieren op voor de belangen van ruim 40.000 verenigingsstudenten. Zo voert de LKvV een actieve lobby in Den Haag. Ook worden er jaarlijks vijf congressen georganiseerd die bestuurders en commissies de handvatten bieden waardoor ze meer uit hun jaar kunnen halen. Is een bestuursjaar bij de LKvV wat voor jou? Kijk dan snel op de website www.lkvv.nl/bestuursjaar