Van actief zijn tijdens het studeren kun je leren

11 maart 2014

Met de start van het nieuwe jaar komt stiekem het einde van het collegejaar alweer een stuk dichterbij. Voor je gevoel zat je een maand geleden voor het eerst in de collegebanken na een heerlijke zomervakantie. Vol goede voornemens (‘dit jaar ga ik écht alle colleges volgen’) en met een frisse blik, klaar voor de start van het nieuwe collegejaar. Nu we alweer in het jaar 2014 zitten, besef je dat de maanden voor het kerstreces echt voorbij gevlogen zijn.

Opeens moeten er veel keuzes gemaakt gaan worden. Haal ik wel genoeg punten om door te gaan naar het nieuwe jaar, of moet ik toch nog even hard studeren? Welke minor zal ik volgen of zal ik op exchange gaan? Die aanmeldingsdeadline komt opeens toch wel heel dichtbij. Welke master zal ik eigenlijk gaan volgen? Óf wil ik een tussenjaar om mijzelf van andere studenten te onderscheiden? Allemaal vragen die stof zijn tot nadenken.

Op dit moment, met een krappe arbeidsmarkt, is het essentieel om jezelf te profileren. Leden van studentenverenigingen staan over het algemeen bekend als de actieve student, zij hebben dan ook vaak een uitgebreid CV. Niet alleen commissies en besturen worden gevuld binnen de vereniging, maar vaak zijn leden ook actief buiten de vereniging bij bijvoorbeeld studieverenigingen of grote landelijke organen. Ook voor het volgen van stages, minoren of masters in andere steden, draait de actieve student zijn hand niet voor om.

Nu je aan het nadenken bent over welke keuzes je gaat maken omtrent je studie, is het een aanrader om de mogelijkheid om jezelf te profileren in je keuze mee te nemen. Bij de 48 grootste studentenverenigingen die aangesloten zijn bij de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) zijn genoeg commissies en bestuursfuncties te vervullen. Je kunt er ook aan denken om een fulltime bestuursjaar te doen op landelijk niveau, bijvoorbeeld bij de LKvV[i].

Kortom, het is belangrijk jezelf te profileren op welke manier dan ook. Naast dat een grote commissie of bestuursjaar een geweldige ervaring is, ontdek je ook je eigen kwaliteiten, vergroot je je netwerk, ga je een uitgebreid CV tegemoet en ervaar je hoe het is om echt ergens verantwoordelijk voor te zijn. In de studentenwereld is genoeg te doen… dus waar wacht je nog op?!

Irene Eijkelenboom
Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen