CDA en LKvV: zet in op student om tekort stembureauvrijwilligers te voorkomen

19 november 2020

Regeringspartij CDA en belangenbehartiger van studentenverenigingen Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) stellen voor om studenten te werven als stembureaulid tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Nu het kabinet voorstelt om de verkiezingen ook nog uit te smeren over meerdere dagen, verwachten CDA en de LKvV dat er veel meer vrijwilligers op de stembureaus nodig zijn dan normaal. Met een wervingscampagne vanuit de overheid gericht op studenten, moet een tekort aan vrijwilligers worden voorkomen.  

De Landelijke Kamer van Verenigingen is belangenbehartiger voor ruim 44.000 verenigingsstudenten. Praeses Denise van de Sant: “Studentenverenigingen en hun leden nemen in deze corona-tijd initiatieven om besmettingsrisico’s te voorkomen. Op deze manier nemen de studenten de ouderen het werk veilig uit handen. Dit initiatief sluit naadloos aan op onze succesvolle landelijke campagne ‘Daar doen we het voor’. Vanuit de studentengemeenschap dragen we graag ons steentje bij zodat verkiezingen veilig en soepel doorgang vinden.” 

CDA-Kamerlid Harry van der Molen: “Het organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen wordt volgend jaar een grote uitdaging. Van gemeenten begreep ik dat het aantal vrijwilligers nijpend is. Normaal gesproken melden veel ouderen zich als vrijwilliger op het stembureau. De kans is aanwezig dat zij in verband met het coronavirus een keertje overslaan. Hoe meer mensen we nu weten te mobiliseren, hoe beter. De universiteiten staan ook achter het plan.” 

De LKvV en het CDA denken dus graag mee over een oplossing. “Hoe mooi zou het zijn als we deze verkiezingen veel jongeren in het stembureau zien meehelpen? Zo ontzien we ouderen en betrekken we studenten bij het belangrijkste moment van onze democratie. Een win-winsituatie als je het mij vraagt,” aldus Van der Molen. Hij heeft Kamervragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gesteld over het idee. De Kamer spreekt binnenkort met de minister over de aanstaande verkiezingen.