Bijna 10.000 inschrijvingen bij studentenverenigingen

28 maart 2017

Stijgend aantal inschrijvingen ondanks veranderend studieklimaat

Utrecht, 28 maart 2017 – Het aantal inschrijvingen bij studentenverenigingen is afgelopen zomer met 1% gestegen. Studenten blijven in het veranderende studieklimaat de grote meerwaarde van de studentenvereniging zien. “Studentenverenigingen spelen in op de veranderingen in het hoger onderwijssysteem, zoals het sociaal leenstelsel en de rendementsmaatregelen, en maken zich zo klaar voor de toekomst”, aldus Arend Klück, Praeses van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Vorig jaar schreven ruim 9800 studenten zich in bij de studentenverenigingen. Deze zomer waren er bijna 10.000 inschrijvingen. De stijging van het aantal inschrijvingen zet zich net als afgelopen jaren ook dit jaar voort. Dat valt niet te zeggen over de instroom bij de hoger onderwijsinstellingen in de door de LKvV dertien vertegenwoordigde steden. De instroom neemt, na een daling van een aantal jaar, eindelijk weer toe.

Ingrijpende maatregelen zoals het leenstelsel en de rendementsmaatregelen hebben tot nu toe nog niet geleid tot de voorspelde afname van het aantal inschrijvingen. 8% van de nieuwe studenten schreef zich in bij een studentenvereniging. Studenten zijn meer dan voorheen op zoek naar mogelijkheden zichzelf extracurriculair te ontwikkelen. Arend Klück: “Binnen studentenverenigingen wordt de ontwikkeling van de studenten op verschillende manieren centraal gesteld. Zo organiseren studentenverenigingen steeds vaker studie- en carrièregerichte activiteiten.” Op die manier zijn studentenverenigingen in beweging en spelen zij in op de drastische veranderingen in het hoger onderwijs.